Belgian: Bulwijn.be Bulwijn.be English: Bulwine.com Bulwine.com
OVERAL IN EUROPA
snel en veilig thuisbezorgd

In de Pers: Bulgarije op weg naar de toekomst

The Wine & Food Association | Proefjournaal | jan 2017
Tekst en proefnotities: Kyra van Lissum

Vorig jaar schreven we in Proefschrift uitgebreid over de stand van zaken in wijnland Bulgarije. Naar aanleiding van een bezoek aan de wijnbeurs DiVino in Sofia concludeerden we dat er de afgelopen jaren zeker vooruitgang is geboekt. Ons bezoek aan het wijnconcours in Plovdiv eerder dit jaar bevestigde dat. De goedkope, makkelijke, fruitige wijnen waarmee de Bulgaarse wijnindustrie in de vroege jaren negentig wereldwijd scoorde, maken plaats voor serieuze kwaliteitswijnen in het middensegment.

Maar ook blijkt dat de richtingenstrijd die na de privatisering de kop op stak nog altijd niet is beslecht. Voor veel producenten gaat kwantiteit nog boven kwaliteit en aan de ene kant wordt er veel geëxperimenteerd met uiteenlopende internationale druivenrassen, terwijl er aan de andere kant – gelukkig – ook steeds meer wijnmakers overtuigd zijn van het potentieel van inheemse rassen als de rubin, de dimyiat en vooral de mavrud. Misschien nog wel belangrijker is het feit dat met name een nieuwe generatie wijnmakers beseft dat een goede wijn tot stand komt in de wijngaard en niet in de vinificatiekelder.

Zagreus Winery

DIn 1998 zijn de wijngaarden geplant en dit wijnhuis is opgericht in 2002. In totaal omvat het domein 120 hectare. De rode druivenrassen zoals mavrud, cabernet sauvignon, syrah en merlot zijn hier te vinden. De laat rijpende mavrud heeft twee klonen: een grote en een kleine. Deze worden vaak samen gemixt wat tot betere resultaten leidt in de wijn. Met mavrud wordt er ook witte wijn gemaakt. Naast rode wijnen maken ze ook witte wijnen, zoete wijnen en rosés. Er wordt hier de laatste drie jaar gewerkt met Bulgaars hout. Ze proberen zo min mogelijk houtinvloed in de wijnen te krijgen, dus ze gebruiken medium toasting. Er worden hier zowel blends als monocepagewijnen gemaakt. Vroeger was de dimyiat druif heel veel aanwezig in dit land, maar niemand deed er wat mee. Zagreus Winery wil wel met deze druif werken. Momenteel hebben zij twee vaten wijn hiervan en willen ze kijken hoe de consumenten op de wijn reageren voordat ze er meer of minder wijnen van maken.

Proefnotities Zagreus Winery

 

VINICA MAVRUD BIO ZAGREUS 2013
/van gedroogde druiven/

8+

"Mavrud, biologisch, druiven drogen 2 maanden in de buitenlucht, 12 maanden rijping in nieuw Bulgaars eikenhout; heel veel kleur, donkere fruittonen, mooie zuren, goed sap, opwekkend, fraîcheur, goed versmolten, kruidige onderlaag, hout is goed opgenomen, veel lengte."

VINICA Mavrud BIO /van gedroogde druiven/ ...

 

 

 

NOBLE Mavrud Natural Sweetness 2012

8

"Mavrud; donkerrood uiterlijk, geurwaaier van rozijnen en krenten, goed sap, mooie zuren, doordrinkbaar, kruidige onderlaag, mooie concentratie, goed samengesteld, puur en schoon, veel lengte"

NOBLE Mavrud Natural Sweetness ...

 

 

 

Zagreus Tiara Dimyat 2015

8+

"Dimyat, biologisch geteeld; lichtgeel uiterlijk, fijne geur, wit tropisch fruit, strak en rijp, goede fraîcheur, mooie concentratie, opwekkend door citruszuren, schoon van smaak, veel lengte met bittertje op het einde"

Zagreus Tiara Dimyat ...

 

 

 

Bron: 
The Wine & Food Association
http://www.thewinesite.nl

 

BETAALMETHODEN
NIEUWE VERLAAGDE TARIEVEN
 
NL & BE & DE
≥ 12 flessen - gratis thuisbezorgd
*proefpakketten beschouwd als 1 fles
Antiek en eeuwig
Het Martenitsa verhaal. Een van de mooiste en oudste bulgaarse tradities.

Deze traditie wordt nog steeds door de Bulgaren massaal gevierd. Als men op 1 maart in Bulgarije op straat loopt ziet men overal glimlachende gezichten en de Martenitsa, die door iedereen wordt gedragen. Sommige mensen prikken hun Martenitsa’s vast aan hun kraag, andere dragen deze als armband. Sommigen versieren zelfs hun huisdieren met Martenitsa’s.

...
Plovdiv in Bulgarije - Europese Culturele Hoofdstad 2019

Plovdiv is de eerste Bulgaarse stad die zich Culturele hoofdstad van Europa mag noemen. De prachtige Bulgaarse stad Plovdiv is tevens een van de oudste van Europa. De slogan van de stad is 'Antiek en eeuwig'. Gelegen in het zuidoosten van Bulgarije is Plovdiv een belangrijk bestuurlijk, industrieel en cultureel centrum, met verschillende universiteiten, diverse hogescholen, instituten en musea, maar ook de geboorteplaats van veel grootse wijnen.

...
Bulwijn gaat verder ...

NIEUSWSBRIEF

Copyright ©2019 Bulwijn.nl
Created by Be Easy Web Design