Bulwijn Filosofie
De filosofie van Bulwijn
In een wereld waar heel veel over de top is, en dat geldt ook voor wijn, waar overal mooie wijnen worden gemaakt, staat het assortiment van Bulwijn eerlijk met z'n poten in de klei.
Al onze wijnen voldoen aan een aantal criteria, die inhouden dat onze producenten werken met respect voor de traditie en voor de natuur.
Laag gehalte aan toegevoegde SO2.
Onze wijnproducenten worden geselecteerd om hun gave om zonder het toevoegen van (veel) sulfieten, zwavel, wijn te maken. Zwavel is een enorm agressieve stof die naast het veroorzaken van hoofdpijn dezelfde of de volgende dag, ervoor zorgt dat de fysiek van de wijn verandert. Wijnen met een laag sulfietgehalte zijn levendiger, rijker van smaak, nerveuzer, animaler en in onze ogen gewoon lekkerder.
Natuurlijke gisten.
Veel van onze wijnen worden gemaakt met de natuurlijke, autochtone gisten die zich bevinden op de schillen van de druiven, in de wijngaarden en in de kelders. Het toevoegen van gecultiveerde gisten om de fermentatie een handje te helpen en aroma's toe te voegen is uit den boze. Het gebruik van kunstgisten heeft de grote nivellering van smaak tot gevolg waar velen aan gewend zijn geraakt.
Lage opbrengsten.
Wij zoeken wijnmakers die de opbrengsten van de oogst laag houden. Meestal omdat de producenten oude stokken op de wijngaard hebben staan, die kleinere en smaakvollere druiven geven. Vaak ook omdat er in het seizoen door snoeien tot en met de selectie tijdens de oogst minder druiven, met meer smaak, worden gebruikt.
Handmatige oogst.
Wij vinden het belangrijk dat al tijdens de oogst goed geselecteerd wordt. Dit kunnen machines niet, die schudden de druiven met veel geweld uit de wijnranken zonder aanziens des druifs. Liever laten wij de druiven oogsten door echte mensen, met de hand en met smaak.
Natuurlijke wijnbouw.
Onze producenten ploegen en schoffelen. Ze laten andere organismen hun gang gaan in de wijngaard. Daar barst het dus van de bloemetjes en de bijtjes. En dat verschilt nogal met de standaard, waar kapotgespoten, dode en bij-loze wijngaarden eerder regel dan uitzondering zijn.
Geen chaptalisatie.
Het bijsuikeren van wijn om de wijn meer potentie te geven, daar houden wij niet zo van. Houdt het maar lekker natuurlijk, en niet elke jaar is er evenveel zon (=suiker=alkohol), toch? Leve de variatie!
Geen filtering.
Veel van onze wijnen zijn niet of slechts licht gefilterd. Ze blijven een beetje troebel en zijn wat fruitiger van karakter. Een beetje 'oer' dus.
Niet ingrijpen.
Misschien wel the bottom-line van de filosofie. Flink je best doen in de wijngaard, op de gezonde manier dan, laten we het biologisch noemen, zodat je uiteindelijk in de kelder niets meer hoeft toe te voegen of af te nemen. In Frankrijk alleen al mag men 60 additieven gebruiken om wijn te 'verbeteren'. Bah.....
Kwaliteits-controle.
Wij bezoeken onze producenten zo vaak mogelijk en proeven iedere jaargang opnieuw, vaak meerdere keren in de kelder en nadat de wijn gebotteld is. Zo kan het zijn dat jaren worden overgeslagen, maar in ieder geval is elk nieuwe jaargang weer een belevenis. Ook worden wijnen in samenspraak met ons geassembleerd, om ze een eigen Bulwijn touch te geven.
Het belangrijkste!
Het belangrijkste zouden we bijna vergeten: plezier! Als aller-allereerste moet wijn plezierig zijn om te drinken. Bij ons vindt je geen wijnen waar je met z'n viertjes na een uur nog niet een fles van op hebt, omdat het zo'n geweldige wijn is! Goede wijn is op voordat je 't weet, en hoe beter de wijn, hoe sneller je weer naar de kelder, voorraadkast moet.