Belgian: Bulwijn.be Bulwijn.be English: Bulwine.com Bulwine.com
OVERAL IN EUROPA
snel en veilig thuisbezorgd

Het Bulgaarse wijnfeest Trifon Zarezan

 

Op 14 februari naast de dag van de liefde vieren de Bulgaarse wijnboeren ook een ander feest. 14 februari is namelijk de dag van Sint Trifon, de patroon van de wijnboeren, wijnmakers en caféhouders in Bulgarije. Geheel volgens de traditie beginnen de mannen vandaag met het snoeien van de wijnstokken en genieten ondertussen van al het lekkers dat moeder of vrouw in de vroege ochtend voor ze heeft klaargemaakt.

Op Trifon Zarezan – van het Bulgaarse zariazvam (‘wijnstokken snoeien’) – krijgt elke man een kleurrijke, geweven tas (buklitsa) mee met rode wijn, versgebakken brood en een geroosterde kip gevuld met rijst. Voordat hij zijn knipmes ter hand neemt, slaat elke man zijn oog op de zon en slaat driemaal een kruisteken. Zodra de eerste drie twijgjes zijn geknipt, worden ze gewassen met rode wijn, wijwater (van de pastoor) en de as van het hout dat de boeren op kerstavond hebben verbrand. Na een lange dag noeste arbeid en de nodige wijn is het party time: tijdens een uitbundig drinkgelag wordt de man die afgelopen jaar de meeste druiven heeft geoogst tot Koning gekroond. Hopelijk zit ie niet net midden in een antibioticakuur, want zijn titel brengt de plicht met zich mee dat hij en zijn voltallige personeel zich vanavond móéten bezatten – willen ze tenminste ook volgend jaar verzekerd zijn van een goede oogst. Amen.

 


  Alle artikelsOver Bulgarije


Related Products

Melnik 55 Early Melnik Grape

Melnik 55 Early Melnik Grape

  Ontdek de Early Melnik Grape. Een wijn die je moet proeven! LAATSTE RECENSIES ..

€12,90 Ex Tax: €10,66

VINICA MAVRUD BIO | Ingedroogde druiven

VINICA MAVRUD BIO | Ingedroogde druiven

  Officieel de meest herkenbare Bulgaarse wijn in stijl, concept en smaakprofiel … LA..

€16,79 Ex Tax: €13,88

BETAALMETHODEN
NIEUWE VERLAAGDE TARIEVEN
 
NL & BE & DE
≥ 12 flessen - gratis thuisbezorgd
*proefpakketten beschouwd als 1 fles
Actueel
Bulgarian wine celebrates International Mavrud Day

Dedicated to one of the oldest and most distinctive Bulgarian grape varieties, the International Mavrud Day aims to introduce you to the world of Bulgarian wine, particularly from Mavrud, and pique your interest in and admiration for Bulgaria's viticulture and winemaking. It also aims to emphasize the remarkable harmony between tradition and innovation that drives modern Bulgarian winemaking, as well as showcase the quality and stylistic diversity of Bulgarian wines.

...
Vinica Mavrud BIO - Officieel De Beste Wijn van een autochtone druif uit Bulgarije ...

Onze Vinica Mavrud BIO is opnieuw goed beoordeeld door DiVino: 
 - 3e plaats van de TOP 50 Bulgaarse wijnen voor 2019;
 - De BESTE wijn van een autochtone druif.

"De meest herkenbare Bulgaarse wijn in stijl, concept en smaakprofiel ..."

...
Bulwijn gaat verder ...

NIEUSWSBRIEF

Copyright ©2021 Bulwijn.nl
Created by Be Easy Web Design