Belgian: Bulwijn.be Bulwijn.be English: Bulwine.com Bulwine.com
OVERAL IN EUROPA
snel en veilig thuisbezorgd

Orbelia Winery

 

 

Orbelia Winery

Wijn en culinaire hoogstandjes in Zuidwest-Bulgarije

De grote Goethe heeft het ooit gezegd: "... het maken van goede wijn is moeilijk, maar nog moeilijker is het vinden van een goede manier om wijn te drinken." Hier betekent "goede manier" zeker in het gezelschap van goede vrienden en smakelijke culinaire hoogstandjes. De eigenaar van Orbelia Winery, de heer Kostadin Chorbadziyski, heeft het moeilijke deel van de taak al lang geleden voltooid. Al vele jaren maakt deze zakenman heerlijke vleesdelicatessen in de stad Petrich, waar hij goede vrienden zeker niet mist. En wat goede wijn betreft, wordt deze al gemaakt in zijn nieuwe wijnhuis – Orbelia, in het dorp Kolarovo in Zuidwest-Bulgarije.

Chorbadziyski is een typische vertegenwoordiger van de hedendaagse generatie Bulgaarse ondernemers. Nadat hij de “University of Food Technologies” in Plovdiv, Bulgarije afgestudeerde, begon hij zijn eerste baan bij een vleesverwerkende fabriek. Na de val van het communisme in 1989 opende Chorbadziyski zijn eigen fabriek met soortgelijke productie. Dankzij de hoge kwaliteit van de productie groeide zijn fabriek Mes-ko snel tot een succesvol merk, terwijl hij verkozen werd tot voorzitter van de Vereniging van de vleesverwerkende bedrijven in Bulgarije.

Samen met vrienden richtte hij ook een fabriek voor ingeblikt fruit en groenten op. En aangezien goed eten met goede wijn samengaat, was zijn volgende stap logisch op het gebied van wijnmaken. Vanaf het begin was het idee om ook toeristen te mogen verwelkomen en laten genieten van de lokale gastvrijheid. Chorbadziyski's eerste poging tot wijnmaken was in het toeristisch aantrekkelijke dorpje Rozhen, ook in Zuidwest-Bulgarije, in de buurt van de stad Melnik. In 2008 bouwde hij daar een een micro-wijnmakerij en begon zijn eerste wijnen te maken met behulp van traditionele technologieën.

Dinchova Kashta Winery (Dincho's Wijnhuis) werd in minder dan twee jaar gebouwd op de plek van een oude boerderij. De kelders van deze boetiekwijnmakerij werden van kalksteen uitgehouwen, net als de traditionele familiekelders in het stadje Melnik.Chorbadziyski aarzelt niet om zijn eigen naam daarop te zetten (Dincho is een verkleinwoord van Kostadin) als een duidelijk teken van zijn passie en toewijding.

Het succes van het Dinchova Kashta-project overtuigde Kostadin Chorbadziyski ervan dat hij zijn ambities  in het wijnmaken voort moet zetten. Het duurde niet lang voordat hij een nieuwe en veel grotere uitdaging aanging: de oprichting van een groter modern wijnhuis. In korte tijd opende zijn prachtige nieuwe wijnhuis - Orbelia Winery, deuren in 2013 in het dorpje Kolarovo, gelegen aan de voet van de Belassitsa gebergte. Met de meest moderne uitrusting voor het maken van goede wijn en een zeer aantrekkelijk ontwerp, wordt Orbelia geleidelijk één van de favoriete rustpunten langs de wijnroute van Struma Vallei Regio.

De naam Orbelia is een directe vertaling van de archaïsche Pelasgische taal en betekent "De Sneeuwwitte Bergen". Historische bronnen zijn dubbelzinnig, maar veel van hen stellen dat dit in de oudheid de naam van Belassitsa gebergte was.

De architectuur van Orbelia Winery is in de lokale traditionele stijl en biedt maximaal comfort voor zowel wijnbereiding als wijntoerisme. De aantrekkelijke proeflokaal bevindt zich op het lagere niveau van het wijnhuis en bevat een speciale etnografische verzameling van huishoudelijke voorwerpen, die in het verleden in dit gebied werden gebruikt. Naast de proeflokaal is er een ruime kelder waar de wijn rijpt in eiken vaten en in flessen in speciale muurniches. Het wijnhuis is professioneel ingericht en kan tot 100 ton wijn per jaar produceren. Een modern laboratorium garandeert de kwaliteit van de wijn. De eikenvaten zijn gemaakt van Bulgaarse eik en blijven op een natuurlijke constante temperatuur en vochtigheidsgraad.

Orbelia Winery biedt voornamelijk rode wijnen aan, wat in overeenstemming is met de lokale tradities en klimaatomstandigheden. De wijnen zijn gemaakt van Melnik, Cabernet Sauvignon en Merlot. Er worden ook witte wijnen gemaakt van de lokale druivensoorten Sandanski Misket en Kerazuda (Keratzuda), evenals van Muscat Ottonel. De blends van Orbelia Winery zijn meestal gedomineerd door de inheemse Melnik druif.

Het wijnhuis heeft zijn eigen wijngaarden in de omgeving van Petrich en Kolarovo. De Melnik druvenras neemt het grootste deel in beslag: 3 ha aan perfecte, relatief oude wijnstokken. Nog 3 ha zijn beplant met Cabernet Sauvignon, Merlot en Sandanski Misket. In de buurt van het wijnhuis zijn er nog 3 ha aan Melnik, Cabernet Sauvignon en Merlot.

Hiermee eindigt het enthousiasme van Kostadin Chorbadziyski nog niet. Hij heeft plannen om een nieuwe kleinere wijnmakerij te bouwen in een gashuis dat hij onlangs heeft gekocht. Na alles wat hij tot nu toe heeft gedaan, is er maar nog iets waar hij van kan dromen? "Als je maar wist hoeveel ideeën ik nog in mijn hoofd heb... Één leven zal zeker niet genoeg zijn om ze allemaal waar te maken", besluit hij filosofisch. Tot die tijd kunnen de liefhebbers van goede wijn en culinaire hoogstandjes een lange rustpauze nemen bij het nieuwe Orbelia Wijnhuis in Kolarovo of bij het gasthuis in het pittoreske dorpje Rozhen, en van onweerstaanbaar smakelijke wijn en spijs combinaties genieten.

 

 

BETAALMETHODEN
SNEL EN VEILIG THUISBEZORGD
Verzending door heel Europa en het Verenigd Koninkrijk | Wijn uit Bulgarije | Bulwijn.nl
 
OVERAL IN DE EU EN HET VK
WIN A HOLIDAY

Pamporovo, Bulgaria


Tulip Aparts Pamporovo
Heet u van harte welkom!

Meer info here ...
 

Low Intervention Wines

Low Intervention Wines | By Zagreus Winery


Low Intervention Wines
By Zagreus Winery


Meer info ...

NIEUW

Likeuren Bouquet | Bulwijn.nl


Likeuren. Authentieke smaken.
Voor uw cocktails en desserten.

Meer info hier ...

Uitverkoop | Bulwijn.nl | Verrassend lekkere wijnen uit Bulgarije!

UITVERKOOP
Bulwijn gaat verder ...

The Wine Routes of Bulgaria | Wijnen uit Bulgarije | Bulwijn.nl

Actueel
In de Top nominaties voor Wijn van het Jaar, 34e Proefschrift Wijnconcours 2022

Maandag 19 september werden tijdens Gastvrij Rotterdam de winnaars van de najaarseditie van het 34e Proefschrift Wijnconcours bekend gemaakt. Twee wijnen uit Bulgarije uitblonken weer qua inzetbaarheid, karakter en prijs-kwaliteitsverhouding en bereikten de finale als top nominaties voor Wijn van het jaar. 

...
Plovdiv, Bulgarije: De Beste Bestemmingen in Europa 2022 - 4de plaats. 1ste plaats in Wijn, Cultuur en Romantiek

Plovdiv behaalt de 4e plaats in de ranking 'De Beste Bestemmingen in Europa 2022' en staat op de 1e plaats in 3 andere categorieën. De stad staat op de eerste plaats in de categorieën 'De Beste Wijnbestemmingen in Europa', 'De Beste Culturele Bestemmingen in Europa' en 'De Beste Romantische Bestemmingen in Europa'.

...
Bulgarian wine celebrates International Mavrud Day

Dedicated to one of the oldest and most distinctive Bulgarian grape varieties, the International Mavrud Day aims to introduce you to the world of Bulgarian wine, particularly from Mavrud, and pique your interest in and admiration for Bulgaria's viticulture and winemaking. It also aims to emphasize the remarkable harmony between tradition and innovation that drives modern Bulgarian winemaking, as well as showcase the quality and stylistic diversity of Bulgarian wines.

...
NIEUSWSBRIEF

Copyright ©2024 Bulwijn.nl
Created by Be Easy Web Design