Waarom Bulgaarse wijn?
Wijnen uit Thracië - De vallei van de Thracische koningen!
Volgens historische en archeologische bronnen zou antiek wijnland Thracië, tegenwoordig Bulgarije, de eerst zijn geweest waar wijn werd gemaakt.
Duizenden jaren wijngeschiedenis en traditie ...
Bulgarije is één van de oudste wijnlanden ter wereld. Al duizenden jaren voor Christus was men hier bezig met wijn maken. Nog de Thraciers, die al meer dan 3000 jaar geleden deze streek bewoonden, hebben de basis voor de hedendaagse wijncultuur in Bulgarije neergelegd. Het waren vervolgens de Grieken en de Romeinen die zorgden voor de verspreiding van de wijncultuur in het grootste deel van Europa.
Lees meer...
Uniek land ...
Bulgarije is een prachtig land met niet alleen een heel gevarieerd landschap, zon en lekker eten, maar ook een breed scala aan mooie wijnhuizen en heerlijke wijnen. Een land met vooral kleinschalige productie, waar bijna alles duurzaam wordt geproduceerd.
Sterk in opkomst ...
Sinds de jaren 90 heeft Bulgarije ook de interesse getrokken van talloze buitenlandse investeerders uit gerenommeerde wijnlanden als Frankrijk, Italië en Spanje. Een wijnland bij uitstek dat nu sterk in opkomst is en graag zich meer wilt laten zien.
Eigen wijnstijl ...
Modern Bulgarije vindt geleidelijk zijn identiteit als een moderne wijnproducerende natie door nieuwe druivenvariaties en stijlen te ontdekken. De inspanningen zijn erop gericht om een bepaalde „Bulgaarse“ wijnstijl door te zetten.
Echte wijnen ...
Steeds meer wijnen worden industrieel geproduceerd en kunstmatig op smaak gebracht voor de consument. In tegenstelling zijn de bulgaarse wijnen nog goed traditioneel gemaakt, en daarmee hebben ze flink wat tijd nodig om middels rijping het 'harde' van de wijn te laten verzachten.
De Bulgaarse terroir ...
Gelegen in de Balkan, aan de Middellandse Zee tussen Italië en Turkije en tegelijkertijd aan de Zwarte Zee, geniet wijnland
Bulgarije volop van de criteria die de gerenommeerde bodems typeren.
Bulgarije ligt op dezelfde breedte als de meest bekende wijnstreken van de Oude Wereld in Frankrijk, Italië en Spanje. De unieke geografische ligging, de combinatie van twee klimaten, de warme winden vanuit de Egeïsche Zee en de Zwarte Zee, het veelvoud aan microklimaten, de rijkdom van de Bulgaarse bodem – dit alles vormt de unieke karakter van de bulgaarse terroir.
Lees meer...
Vijf verschillende wijn regio’s ...
Bulgarije is geografisch verdeeld in vijf wijnproducerende gebieden. Elk gebiedt valt door zijn unieke eigenschappen op.
Lees meer...
De Bulgaarse autochtone druiven ...
Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah hoeven nog niet te vrezen voor het verlies van marktaandeel, maar lekker zijn de authentieke bulgaarse wijnen ook wel. Mavrud, Melnik, Gamza, Rubin, Bouquet, Pamid, Ruen, Misket, Dimiat – inheemse druivenrassen met veel potentie die alleen in
Bulgarije voorkomen.
Lees meer >>
Modern en gedurfd ...
Wijnland
Bulgarije is continu in ontwikkeling. Er worden steeds meer wijngaarden aangeplant, nieuwe druivensoorten ontwikkeld en uiteraard de meest moderne technieken van vinificatie toegepast. Het is geen geheim dat Bulgarije over een aantal van de meest getalenteerde vinologen ter wereld beschikt, wat blijkt uit het feit dat veel vooraanstaande buitenlandse bedrijven Bulgaarse vinologen in dienst nemen.
Lees meer...
Een eerlijke echte wijn, dit is Bulgarije terug op de (wijn) kaart. Proef het verschil!