VINICA MAVRUD BIO | Ingedroogde druiven
Excl. BTW: €14,26
Officieel de meest herkenbare Bulgaarse wijn in stijl, concept en smaakprofiel …
LAATSTE RECENSIES
Jaargangen lopen door, kwaliteit blijft ...
Onze VINICA Mavrud BIO is opnieuw goed beoordeeld door DiVino, een organisatie die zich bezig houdt met professionele wijn beoordelingen in Bulgarije.
De Vinica behoort weer tot de beste Bulgaarse wijnen – 3e plaats in de TOP 50 van Bulgarije voor 2019. En dit is niet alles. Daarnaast heeft de Vinica nog één wedstrijd gewonnen en is officieel verklaard De Beste Bulgaarse wijn van een autochtone druif. De druif heet Mavrud en komt uit de Thracische laagvlakte /Thracian Lowlands/. De wijnmakers van Zagreus Winery wisten weer wel het beste uit de Mavrud te halen...
Officieel de beste wijn van Bulgarije voor 2016
Recensie The Wine and Food Association | Amsterdam:
8+
"Mavrud, biologisch, druiven drogen 2 maanden in de buitenlucht, 12 maanden rijping in nieuw Bulgaars eikenhout; heel veel kleur, donkere fruittonen, mooie zuren, goed sap, opwekkend, fraîcheur, goed versmolten, kruidige onderlaag, hout is goed opgenomen, veel lengte"
In de Top 5 nominaties voor Wijn van het Jaar.
28e Proefschrift Wijnconcours, Amsterdam 2016
Recensie Jancis Robinson
"Mijn felicitaties aan het wijnhuis Zagreus, die de Vinica Mavrud uit het Thracisch Laagland op de markt heeft gebracht. Een zeer ongewone, ambitieuze en succesvolle rode wijn, die gemaakt is van het karakteristieke Bulgaarse druivenras mavrud. Deze vernieuwende wijn is gemaakt door een deel van de druiven na de oogst twee tot drie maanden lang op een rek te laten drogen, wat niet vaak voorkomt in Bulgarije. Dit is gebruikelijke methode die wordt toegepast bij de productie van Amarone in Noordoost-Italië”
Combineren met krachtige gerechten
“Deze wijn smaakt inderdaad alsof hij bepaalde versterkende eigenschappen heeft. Het is in alle opzichten een stevige wijn en moet met krachtige spijzen gecombineerd worden. Ik kan me voorstellen dat hij goed gecombineerd kan worden met hoendervlees, lang gerijpt hertenvlees of een ander krachtig gerecht. Het is een fascinerende wijn met een iets teerachtige ondertoon. Hij heeft niet de smaak van de bittere kers zoals een Valpolicella Ripasso, maar hij heeft wel het pruimachtige en fluwelen karakter van – raad eens? – mavrud. Het fruit is vers, puur en smakelijk en iemand hier weet duidelijk hoe je wijn moet maken.”
“Het wijnhuis Zagreus komt op de website ultramodern over en is gebouwd in 2004. Het heet Zagreus omdat Zagreus in de Griekse mythologie geïdentificeerd wordt met Dionysius/Bacchus. Het schijnt dat een grot in de buurt van het wijnhuis een tempel van deze wijngod is geweest. Zagreus is gecertificeerd biologisch en de bodem is meestal donker tot licht rood met een hoog ijzergehalte.”
Over Jancis Robinson
Jancis Robinson is de Grande Dame van de Engelse wijnschrijverij, OBE en Master of Wine en een van de toonaangevende autoriteiten op wijngebied in de wereld. Ze is tevens columnist voor de Financial Times. Bekend van de populaire televisieserie over wijn en spijs en van de Jancis Robinson Wine Course. Ze is de meest onderscheiden wijnschrijver aller tijden en runt een website www.jancisrobinson.com met betalende abonnees uit meer dan 70 landen.
PROEFNOTITIE
Kleur: Diep, bijna ondoorzichtig paars;
Neus: Intens, vrijwel port-achtige neus, mix van aroma's van frisse kersen, rozijnen, donkere chocolade en pruimen;
Smaak: Rijke smaak van mooi rijp fruit - pruimen, kersen, rozijnen, vleugje pure chocolade met wat fruit zoetheid. Sappig mondgevoel, met zachte maar opvallende tannines aan het eind. De relatief hoge zuurgraad houdt het fruit en alcohol goed in balans en leidt tot een mooie fluwelen finale. Zorgvuldig matching aanbevolen!
Voor jaargang, alcohol percentage en meer informatie ga naar de tab Specificatie.
AANVULLENDE INFORMATIE
Een zeer ongewone, ambitieuze en succesvolle rode wijn, die gemaakt is van het karakteristieke Bulgaarse druivenras Mavrud. Deze vernieuwende wijn is gemaakt door de druiven na de oogst twee tot drie maanden lang op een rek te laten drogen, wat niet vaak voorkomt in Bulgarije. Dit is gebruikelijke methode die wordt toegepast bij de productie van Amarone in Noordoost-Italië. De Vinica Mavrud rijpt vervolgens gedurende 15 maanden in nieuwe bulgaarse eiken barriques.
Sinds 2010 worden de eigen wijngaarden van Zagreus Winery geteeld volgens de Europese normen voor biologische landbouw en met de oogst 2013 zijn alle wijnen biologisch gecertificeerd.
CULINAIR
Gerechten: BBQ, eendenvlees, lamsvlees (gegrilde, gebakken), pasta met tomatensaus, steak (gegrild, gebakken), hertenvlees;
Kaas: Brie, Camember, Danish Blu, Sharp Cheddar;
Temperatuur: 17-18°C
ALLE ONDERSCHEIDINGEN EN MEDAILLES OP EEN RIJ
- BEST LOCAL GRAPE WINE 2019 /huidige jaargang 2017/ - DiVino, Bulgarije;
- 3e PLAATS van de TOP 50 Bulgaarse wijnen voor 2019 /huidige jaargang 2017/ DiVino, Bulgarije;
- RECENSIE PERSWIJN: ZEER GOED
- DE BESTE WIJN VAN BULGARIJE VOOR 2016 - DiVino, Bulgarije;
- GOUDEN MEDAILLE - Internationaler Bioweinpreis 2017, Duitsland;
- GOUDEN MEDAILLE - Concours Mondial de Bruxelles 2017;
- SPECIALE PRIJS BIO WIJN - Concours Mondial de Bruxelles 2017;
- GOUDEN MEDAILLE - Concours Mondial de Bruxelles 2016;
- RECENSIE The Wine and Food Association: 8+
- IN DE TOP 5 NOMINATIES voor Wijn van het Jaar - 28e Proefschrift Wijnconcours, Amsterdam 2016;
- 6e PLAATS van de TOP 50 Bulgaarse wijnen voor 2015.
- ZILVEREN MEDAILLE - The Balkans International Wine Competition 2014;
ONS ADVIES
Wij raden u aan deze wijn een uur van te voren te openen en te decanteren. Hierdoor komen de geuren en smaken nog beter tot zijn recht.
Wijn | |
Druivensoort(en) | 100% Mavrud |
Jaargang | 2019 |
Typе | droog |
Alc. % | 14,8 |
Inhoud | 0,75 |
Houtrijping | 15 maanden |
Eiken vaten type | 225 l nieuwe Bulgaarse eiken vaten (barriques) |
Regio | Beschermde Geografische Aanduiding, Thracian Valley |
Tags: Mavrud