Bulgaarse wijn regio's
Bulgaarse wijn regio's
Modern Bulgarije vindt geleidelijk haar identiteit als een modern wijnproducerend land door nieuwe druivenvariaties en stijlen te ontwikkelen. Er wordt hard gewerkt om een bepaalde „Bulgaarse“ wijnstijl op te bouwen, terwijl tegelijkertijd gekozen wordt voor betrouwbare en goed bekende druivensoorten zoals de Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc en Muscat. De autochtone druivenrassen van Bulgarije, zoals de Mavrud, Melnik, Gamza, Rubin, Ruen, Misket en Dimyat spelen echter een steeds toenemende rol in het maken van wijn in Bulgarije en geven de Bulgaarse wijnen hun bijzondere charme.
Bulgarije is geografisch verdeeld in vijf wijngebieden. Elk gebied kenmerkt zich door zijn eigen unieke eigenschappen.
Noordelijk gebied - Donauvlakte (Danubian Plain). Dit gebied omvat ongeveer 30% van de wijngaarden in het land en kent drie subregio's (oostelijk, centraal, westelijk).
Oostelijk gebied - Zwarte Zee-regio (Black Sea Region). Het gebiet omvat drie subregio's (noordelijke zeekust, binnenland, zuidelijke zeekust).
Centraal gebied - Onderbalkans gebied (Sub Balkan Region)- Een klein wijngebied aan de zuidelijke voet van de Balkan gebergte, heeft twee subregio's. De oostelijke subgebied omvat de Sungurlarevallei, waar vooral de Rode Misket wordt geteeld, voor het maken van droge en halfdroge witte wijnen. De westelijke subregio is vooral bekend met de Rozenvallei. Naast de klassieke druivenrassen worden hier ook andere variaties van de inheemse druif misket geteeld.
Zuidelijk gebied - De Thracische Laagvlakte (Thracian Lowlands) Deze wijnregio omvat ongeveer 35% van de wijngaarden en kenmerkt zich door een continentaal klimaat met een bepaald Mediterrane invloed. Dit is de meest bekende wijnregio van Bulgarije. Uitsluitend in dit gebied wordt de meeste bekende inheemse druif van Bulgarije geteeld - Mavrud.
Zuidwestelijk gebied - Struma River Valley. Dit gebied maakt deel uit van de Thracische Laagvlakte. Het is relatief klein, maar kenmerkt zich door een aantal specifieke klimaateigenschappen die zeer typisch zijn voor de Mediterrane gebieden. Enkel in dit gebied worden de unieke bulgaarse druiven Melnik en Rubin geteeld, die gebruikt worden voor de productie van charmante volle droge rode wijnen met kruidige zuidelijke tonen.