Inheemse druiven van Bulgarije
Mavrud is een traditioneel Bulgaars rood wijndruivenras. Het is een van de oudste en beschouwd als een van de waardevolste plaatselijke rassen van de hoogste kwaliteit. De wijn van Mavrud heeft een diepe robijnrode kleur, voldoende gehalte van tannines en zuren en een specifieke en heel aangename geur met tonen van bramen en rijpe moerbeien. Deze wijn ontwikkelt zich voortreffelijk in contact met eikenhout waardoor hij een rijk, complex aroma en een diepe, harmonische smaak verkrijgt. De Mavrud wijnen hebben een goed verouderingspotentiaal.
Gamza is een typisch Bulgaarse druivensoort en wordt voornamelijk verbouwd in het noorden van het land. De beste wijnen van dit ras komen uit Suhindol, Novo selo, Pavlikeni en Pleven. De Gamza heeft een lichte, zachte structuur en heeft weinig kruidigheid en een diep rode kleur. De wijnen van de druif hebben een fruitige smaak, frisheid en een robijn rode kleur. In het aroma van de wijn komen bramen, bosbessen en kruidnagel naar boven.
Rubin is een druivenras dat is ontstaan door de kruising van de Syrah en de Nebbiolo. De wijnen onderscheiden zich door hun donkerrode kleur, extraheerbaarheid en goede, harmonische smaak met nuancen van bosbessen, bramen en viooltjes. De wijnen van de Rubin druif hebben een goed verouderingspotentiaal.
Ruen is een uiterst zeldzame kruising tussen Melnik (Broad Leaved Melnik Vine) en Cabernet Sauvignon, erkend als een apart druivenras in 1964. De Ruen, net zoals de Rubin druif, wordt alleen geteeld in vrij kleine gebieden in de regio van Struma River Valley, in het zuid-westen van Bulgarije.
Pamid is ook een van de meest geteelde van de inheemse blauwe druivensoorten van Bulgarije. Hij maakt lichte, fruitige, snel te drinken rode wijnen.
Dimyat is een typisch Bulgaarse druivensoort voor de productie van witte wijn. Het is in Bulgarije een druif die veel is aangeplant. De wijnen van dit ras zijn vaak niet helemaal droog. In de geur en smaak komen ananas, abrikozen en tropisch fruit naar voren.
Tamianka is een vroeg rijpende druivensoort dat in dichte clusters van middelgrote omvang groeit. Geteeld ook in Midden-en Oost-Europa. Voor een goede wijnproductie moet de opbrengst beperkt worden vanwege de neiging tot lage zuurgraad. De Tamianka geeft hoofdzakelijk snel te drinken, gemiddeld intens halfdroge witte wijnen. Uitstekend te mengen met wijnen van aromatische Muscat-achtige smaakprofiel.
Kerazuda is een inheemse Bulgaarse druivensoort geteeld alleen maar in het Zuidwesten van Bulgarije, in het dal van de Struma rivier. Hij geeft vrij eenvoudige, zachte witte wijnen die voornamelijk in eigen land worden gedronken. Meestal wordt de Kerazuda druif droog gevinificeerd.
Vrachanski Misket
Markovski Misket
Rode Misket
Kailashki Misket