Belgian: Bulwijn.be Bulwijn.be English: Bulwine.com Bulwine.com
OVERAL IN EUROPA
snel en veilig thuisbezorgd

Moderne Bulgaarse wijn maken

 

Toen God de aarde schiep, kreeg Bulgarije stukjes van alles – vlaktes, tussen de bergkammen liggende valleien, rivieren met mooie lage kusten ernaast, heuvels in de buurt van de zee, en wijngaarden van superieure kwaliteit.

Bulgarije heeft een rijke geschiedenis en is maar liefst drieduizend jaar bekend met de traditie van wijnbouw. Het zijn de Thraciers geweest die vanaf de 9e eeuw voor Chr. wijnbouw naar Bulgarije brachten. Het blijkt uit de talrijke opgravingen die aantonen dat wijn een belangrijke rol speelde in het leven van de Thraciers. In die tijd betaalde men zelfs met munten die druiventrossen afbeeldden. De Thraciers legden massaal wijngaarden aan in Bulgarije, introduceerden nieuwe landbouwtechnieken en ontwikkelden zelfs speciale instrumenten voor het werken in de wijnngaard en vinificatie. Thracië, de regio die later de kern van het huidige Bulgarije zou worden, was het toneel van de eerste feesten ter ere van Dionysos (de Trachische Bachus) en ten ere van de wijn.

Tegenwoordig krijgt Bulgarije steeds meer internationale erkenning voor haar kwaliteitswijnen. Dit land dat ook wel de bijnaam “schone slaapster” draagt, heeft alle eigenschappen om een grote speler op de mondiale wijnmarkt te worden en is inmiddels alle Oost-Europese wijnlanden voorbijgestreefd met haar superieure wijnen. Wijnproductie geschiedt op een duurzame en innovatieve manier, waardoor de kwaliteit van de druiven en de wijn gewaarborgd blijft. Hierdoor wordt Bulgarije als wijn producerend land steeds meer op de kaart gezet en krijgt het land steeds meer internationale waardering en prijzen voor de wijnen die er al sinds oudsher geproduceerd worden.

Uiteraard, vraagt een goede wijn om een goede druif. Daarom heeft Bulgarije in 2005 een nationaal programma voor wijnbouw geimplementeerd. De hoofddoelen hierin zijn: nieuwe wijngaarden op  richten, kleinschalige lokale wijnmakerijen oprichten, innovatieve methoden voor wijnbouw ontwikkelen, en de concurrentie stimuleren  met internationale spellers op de wijnmarkt.

Vandaag de dag heeft Bulgarije ruim 140 000 ha aan wijngaarden en staat daarmee op de 15de plaats als productieland in de wereldranglijst en is zelfs de tweede grootste exporteur ter wereld van gebottelde wijnen na Frankrijk. Alle wijngaarden worden naar internationale normen aangeplant en beheerd. Met een gemiddelde opbrengst van 30 hl/ha is er sprake van lage opbrengsten, waarmee de kwaliteit dan ook sterk ten goede komt.

Gedurende de laatste 15-20 jaar is veel geinvesteerd in de bulgaarse wijnindustrie die daarmee de meest concurrerende sector van de Bulgaarse voedselindustrie is geworden. Er worden steeds meer wijngaarden aangeplant,  nieuwe druivensoorten ontwikkeld en uiteraard de meest moderne technieken van vinificatie toegepast. Het is geen geheim dat Bulgarije over een aantal van de meest getalenteerde vinologen ter wereld beschikt, wat blijkt uit het feit dat veel vooraanstaande buitenlandse bedrijven Bulgaarse vinologen in dienst nemen. Er is in de laatste jaren tevens een grote interesse van internationale wijnexperts die graag in Bulgaarse wijnen investeren; dezelfde wijnen die veelvuldig prestigieuze prijzen op internationale wijnbeurzen winnen.

De wijngaarden liggen nu verspreid over het gehele land maar voornamelijk in vlakke dalen en kustvlaktes. De nieuw aangeplante wijngaarden vormen een groot aandeel ervan. In de dalen van de rivieren de Maritsa en de Donau worden de druiven geteeld in de meest ideale omstandigheden: de druiven profiteren van zowel de vruchtbare bodem en de uitstekende klimaat omstandigheden. Daarin passen de Bulgaarse wijnboeren de traditionele klassieke technieken toe naast moderne productietechnologieën naar de wijsheid van wijn deskundigen uit de industrie toonaangevers zoals Frankrijk.

 

BETAALMETHODEN
NIEUWE VERLAAGDE TARIEVEN
 
NL & BE & DE
≥ 12 flessen - gratis thuisbezorgd
*proefpakketten beschouwd als 1 fles
Actueel
Bulgarian wine celebrates International Mavrud Day

Dedicated to one of the oldest and most distinctive Bulgarian grape varieties, the International Mavrud Day aims to introduce you to the world of Bulgarian wine, particularly from Mavrud, and pique your interest in and admiration for Bulgaria's viticulture and winemaking. It also aims to emphasize the remarkable harmony between tradition and innovation that drives modern Bulgarian winemaking, as well as showcase the quality and stylistic diversity of Bulgarian wines.

...
Vinica Mavrud BIO - Officieel De Beste Wijn van een autochtone druif uit Bulgarije ...

Onze Vinica Mavrud BIO is opnieuw goed beoordeeld door DiVino: 
 - 3e plaats van de TOP 50 Bulgaarse wijnen voor 2019;
 - De BESTE wijn van een autochtone druif.

"De meest herkenbare Bulgaarse wijn in stijl, concept en smaakprofiel ..."

...
Bulwijn gaat verder ...

NIEUSWSBRIEF

Copyright ©2021 Bulwijn.nl
Created by Be Easy Web Design