Castra Rubra Winery
Opgericht in 2006 is dit wijnhuis een echt architectonisch juweel. Een enorme passie is in een modern wijnhuis op het hoogste niveau omgezet. Het bevindt zich in een prachtig ontworpen stenen gebouw en is door de meest moderne technolgie gekenmerkt zowel wat betreft de wijngaarden als het wijnhuis. Castra Rubra voldoet aan de hoogste qualiteitsnormen en zorgt voor minimale buitenwerking op de druiven en op de wijn.
Het wijnhuis is in het meest oost-zuidelijke hoek van Bulgarije gelegen, dichtbij de Turske en de Griekse grens, in de schaduw van het zuidelijke Sakar-gebergte. Deze plaats is gekozen niet alleen vanwege de uitstekende groeiomstandigheden voor de wijngaarden – passende blootstelling aan de zon, bodem met goede ontwatering en buitengewoon rijke en gevarieerde samenstelling, maar ook omdat die een rijke geschiedenis heeft.
Het wijnhuis is in het laatste jaar van zijn certficering voor organische productie en is tegenwoordig onderworpen aan strikte controle door de certificerende instelling. De wijngaarden rekenen volledig op de biologische technieken en alle druiven zijn handgeplukt. Hier vindt men Cabernet Sauvignon, Merlot, Alicante Bouschet, Sangiovese, Pinot Noir, Cabernet Franc, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Grenache Blanc, Syrah, Petit Verdot en, vanzelfsprekend de locale trots - Rubin en Mavrud.
De druiven worden handgeplukt en drie keer gesorteerd. De eerste selectie is tijdens de oogst wanneer de druiven in kisten van 6-9 kilo worden verzameld. Daarna worden ze getransporteerd naar het wijnhuis, waar twee bijvoeglijke selecties, naargelang van de wijnsoort, volgen.
De wijndruiven komen in de wijnmakerij alleen door de zwaartekracht terecht. Zodra de druiven in de vinificators komen, wordt er koude maceratie toegepast gedurende 10 tot 11 dagen. Daarna volgt de fermentatie in 15-20 dagen en post-fermentatie in 7-10 dagen. Het gistingsproces vindt plaats in houten vaten van 5000 liter met inwendige koelingsinstallatie. Later wordt de wijn bewaard op Franse barriques. Sommige van de wijnen worden geplaatst op speciaal gebouwde rekken, zodat de vaten regelmatig worden gedraaid, dus tijdens de rijping kan de moer vrij circuleren. Afhankelijk van de toepassing van de wijn duurt de rijping van 10 tot 20 maanden in nieuwe Franse eikvaten. Elke van de verschillende wijnen wordt onmiddelijk gebotteld. Het moderne apparatuur veroorlooft volledige controle van de temperatuur en de vochtigheid tijdens de hele vinificatie en in de aansluitende bewaring.
De persoon die deze wijnen produceert en de team van jonge wijnmakers van Castra Rubra leidt, is Michel Rolland, de belangrijkste vertegenwoordiger van de hedendaagse wijnwereld. Deze wijnen zijn niet alleen de trots van hun producenten, maar men durft te zeggen: ze zijn het nieuwe gezicht van de Bulgaarse wijnproductie.
Castra Rubra, afkomstig van het Latijns, betekent letterlijk “rode vesting” Het wijnhuis is gebouwd op de plaats van de mytische Byzantijnse vesting met strategische positie. De vesting was gelegen op de belangrijke handelsroute in de Oudheid Via Diagonalis tussen Rome en Constantinopel. Zelfs vandaag de dag kan men sporen vinden van de grote diagonale, met stenen geplaveide weg, waarnaar een van de meest succesvolle wijnen van Catra Rubra wordt genoemd - Via Diagonalis.